Organik besinler

2. ORGANİK BESİNLER
Organik besinler konusu doğudan ve dolaylı çok farklı soru tipine sahiptir, çoğu zaman tek başına gelmez diğer konuların içinde karşımıza çıkmaktadır. Matematikte soruları çözmemiz için sayılar, rasyonel saylar, çarpım tablosu bilgisi, üstlü ve köklü sayılar ne ise besinler konusu odur, yani doğrudan soru yerine dolaylı yoldan ama mutlaka kullandığımız bilgilerdir.
*  genel özellikler hakkında soru sorulmakta   
·         Yapısında bulunan elementler,
·         Sentezi ve sindirimi,
·         Sentez ve sindirim ile ilgili sayısal bilgiler,
·         Sentez  ve kullanım yerleri,
·         Düzenleyiciliği,
·         Yapıcı onarıcılığı,
·         Enerji vericiliği,
·         Çeşitleri ve karşılaştırılması,
·         Monomer ve polimerler durumları,
·         Polimerlerinde bulunan bağlar,
·         Hücre zarından geçişi,
·         Çözünme durumları,
·         Ayıraçları,
·         Yoğunluğa etkisi vb.
İşte bu maddelere dikkat ederek çalışılması haline genel bir bilgiye ulaşılmış olursunuz.
Organik besin çeşitlerini ayrı ayrı değinirsek biraz daha isabet olur
KARBONHİDRATLAR
? karbonhidratlar ile ilgili sorular iki ana gruba ayırırsak; birincisi soruda sadece karbonhidrat ile ilgili ise noktalı işaret olan maddelere dikkat edin. İkincisi diğer organik besinlerle beraber sorulursa karşılaştırmalara dikkat edin.  
Karbonhidratlar üç gruba ayrılır;
Monosakkaritler
Dikkat edilmesi gereken maddeler şunlardır;
·         C sayısına göre şeker çeşitlerini,
·         Şekerlerin sentezlendiği canlı grupları,
·         Enerji vericiliği,
·         Hangi maddelerin yapısına katıldıkları,
·         Hücre zarından geçişi,
·         Sindirilip sindirilmeme durumu,
Göz ününde bulundurun.
Disakkaritler
·         Disakkaritlerin çeşitleri,
·         Yapısındaki monomer çeşitleri,
·         Monomer çeşitliliği,
·         Monomer arasındaki bağ çeşidi,
·         Dehidrasyon ve hidrolizi,
·         Bulunduğu canlı çeşitleri,
·         Hücre zarından geçişi,
·         Bağ, su ve monomer ile ilgili sayısal veriler,
? Madde geçişleri konusunda daha sık karşımıza çıkmaktadır.
? Sentezi ve sindiriminde su ve bağ sayıları sorulur.
Polisakkaritler  
·         Depo ve yapısal çeşitleri,
·         Suda çözünürlüğü,
·         Sindirimi,
·         Enerji eldesinde kullanımı,
·         Hücre zarından geçiş durumu,
·         Ayıraçlar çeşitleri,
·         Sentezini, sindirimini yapan veya yapamayan canlı grupları,
Göz önünde bulundurun ve kısa kısa not alın.
* Nişasta ve selüloz deyince aklınıza bitki geleceğini unutmayınız.
* Kitindeki azot durumuna dikkat ediniz.
* Selülozu hangi canlı bağırsağında ne şekilde çözündüğüne dikkat ediniz.

YAĞLAR
Yağlar konusu vücudumuzda önemli bir yere sahip olduğundan Farklı konularda da değineceğiz,
·         Enerji vericiliği,
·         C,H,O oranın enerji ve suyun üzerinde etkisi,
·         Bağ çeşidi,
·         Monomer çeşitleri,
·         Monomer özellikleri,
·         Esansiyel durumuna dikkat ediniz
Üç gruba ayrılır;
Trigliseritler
·         Formülü,
·         Sayısal su, bağ, monomer sayısı ve çeşidi verileri,
·         Sentez, solunum, sindirim, depolanma durumarı,
·         Doymuş, doymamış çeşitleri ve karşılaştırılması,
·         Yağ asitlerinin doymuş doymamış çeşitleri ve karşılaştırılmasını defterinize kısa kısa not alınız.
Bileşik yağlar
·         Hangi besin çeşitleriyle bileşik yaptığı,
·         Hücrenin hangi yapısında bulunduğu,
·         Hücrenin hangi yapısında sentezlendiğine dikkat ediniz,
Özelikle fosfolipit, glikolipit ve lipoproteinleri hakkında temel bilgileri defterine not alınız.
Steroidler 
·         Bazı steroid çeşitleri,
·         Dönüşümüyle meydana gelen vitamin ve hormon çeşitlerini kesinlikle not alınız,
·         Vücudumuzda nerelerde rastlandığına dikkat ediniz,
NOT: yağlar genel olarak enerji miktarında ilk sıradadır, kullanım sırası ikinci, solunumda su açığa çıkma oranı diğer besinlere göre daha fazladır, daha hafiftir…
? Enzimler ile ilgili sorularda enzimlerin yapısına bulunmadığı hakkında sorular bulunmaktadır, dikkat etmeniz gereken enzimlerin yapısında yağ, karbonhidrat ve su bulunmadığı bilgisidir.
Proteinler konusu yakında eklenecektir…

Öğrencilemin LYS sınavından yoğunluk olduğundan dolayı protein ve vitaminler konusunu yakın tarihte ekleyeceğim… Faydalı olursak ne mutlu bize

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

BİÇARE, BİYOLOJİ ÇALIŞMA REHBERİ