2. ORGANİK BESİNLER
Organik
besinler konusu doğudan ve dolaylı çok farklı soru tipine sahiptir, çoğu zaman
tek başına gelmez diğer konuların içinde karşımıza çıkmaktadır. Matematikte
soruları çözmemiz için sayılar, rasyonel saylar, çarpım tablosu bilgisi, üstlü
ve köklü sayılar ne ise besinler konusu odur, yani doğrudan soru yerine dolaylı
yoldan ama mutlaka kullandığımız bilgilerdir.
* genel özellikler
hakkında soru sorulmakta
·
Yapısında
bulunan elementler,
·
Sentezi
ve sindirimi,
·
Sentez
ve sindirim ile ilgili sayısal bilgiler,
·
Sentez
ve kullanım yerleri,
·
Düzenleyiciliği,
·
Yapıcı
onarıcılığı,
·
Enerji
vericiliği,
·
Çeşitleri
ve karşılaştırılması,
·
Monomer
ve polimerler durumları,
·
Polimerlerinde
bulunan bağlar,
·
Hücre
zarından geçişi,
·
Çözünme
durumları,
·
Ayıraçları,
·
Yoğunluğa
etkisi vb.
İşte bu maddelere
dikkat ederek çalışılması haline genel bir bilgiye ulaşılmış olursunuz.
Organik
besin çeşitlerini ayrı ayrı değinirsek biraz daha isabet olur
KARBONHİDRATLAR
?
karbonhidratlar ile ilgili sorular iki ana gruba ayırırsak; birincisi soruda
sadece karbonhidrat ile ilgili ise noktalı işaret olan maddelere dikkat edin.
İkincisi diğer organik besinlerle beraber sorulursa karşılaştırmalara dikkat
edin.
Karbonhidratlar üç gruba ayrılır;
Monosakkaritler
Dikkat edilmesi gereken maddeler şunlardır;
·
C sayısına göre şeker çeşitlerini,
·
Şekerlerin sentezlendiği canlı grupları,
·
Enerji vericiliği,
·
Hangi maddelerin yapısına katıldıkları,
·
Hücre zarından geçişi,
·
Sindirilip sindirilmeme durumu,
Göz ününde bulundurun.
Disakkaritler
·
Disakkaritlerin çeşitleri,
·
Yapısındaki monomer çeşitleri,
·
Monomer çeşitliliği,
·
Monomer arasındaki bağ çeşidi,
·
Dehidrasyon ve hidrolizi,
·
Bulunduğu canlı çeşitleri,
·
Hücre zarından geçişi,
·
Bağ, su ve monomer ile ilgili sayısal veriler,
?
Madde geçişleri konusunda daha sık karşımıza çıkmaktadır.
?
Sentezi ve sindiriminde su ve bağ sayıları sorulur.
Polisakkaritler
·
Depo ve yapısal çeşitleri,
·
Suda çözünürlüğü,
·
Sindirimi,
·
Enerji eldesinde kullanımı,
·
Hücre zarından geçiş durumu,
·
Ayıraçlar çeşitleri,
·
Sentezini, sindirimini yapan veya yapamayan canlı
grupları,
Göz önünde bulundurun ve kısa kısa not alın.
* Nişasta ve selüloz deyince aklınıza bitki
geleceğini unutmayınız.
* Kitindeki azot durumuna dikkat ediniz.
* Selülozu hangi canlı bağırsağında ne
şekilde çözündüğüne dikkat ediniz.
YAĞLAR
Yağlar konusu vücudumuzda
önemli bir yere sahip olduğundan Farklı konularda da değineceğiz,
·
Enerji vericiliği,
·
C,H,O oranın enerji
ve suyun üzerinde etkisi,
·
Bağ çeşidi,
·
Monomer çeşitleri,
·
Monomer özellikleri,
·
Esansiyel durumuna
dikkat ediniz
…
Üç gruba ayrılır;
Trigliseritler
·
Formülü,
·
Sayısal su, bağ,
monomer sayısı ve çeşidi verileri,
·
Sentez, solunum,
sindirim, depolanma durumarı,
·
Doymuş, doymamış
çeşitleri ve karşılaştırılması,
·
Yağ asitlerinin
doymuş doymamış çeşitleri ve karşılaştırılmasını defterinize kısa kısa not
alınız.
Bileşik yağlar
·
Hangi besin
çeşitleriyle bileşik yaptığı,
·
Hücrenin hangi
yapısında bulunduğu,
·
Hücrenin hangi
yapısında sentezlendiğine dikkat ediniz,
Özelikle fosfolipit, glikolipit ve lipoproteinleri
hakkında temel bilgileri defterine not alınız.
Steroidler
·
Bazı steroid
çeşitleri,
·
Dönüşümüyle meydana
gelen vitamin ve hormon çeşitlerini kesinlikle not alınız,
·
Vücudumuzda nerelerde
rastlandığına dikkat ediniz,
NOT: yağlar genel olarak enerji miktarında ilk
sıradadır, kullanım sırası ikinci, solunumda su açığa çıkma oranı diğer
besinlere göre daha fazladır, daha hafiftir…
?
Enzimler ile ilgili sorularda enzimlerin yapısına bulunmadığı
hakkında sorular bulunmaktadır, dikkat etmeniz gereken enzimlerin yapısında
yağ, karbonhidrat ve su bulunmadığı bilgisidir.
Proteinler konusu yakında eklenecektir…
Öğrencilemin LYS sınavından yoğunluk olduğundan dolayı protein ve vitaminler konusunu yakın tarihte ekleyeceğim… Faydalı olursak ne
mutlu bize
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
BİÇARE, BİYOLOJİ ÇALIŞMA REHBERİ